La prevenció a l’entorn dels nuclis urbans és clau per a protegir-se dels incendis forestals

general
Facebooktwitterlinkedin

Polítics, gestors i operatius es reuneixen a la Casa de Cultura de Girona per per compartir mesures de prevenció per fer front als actuals reptes dels incendis forestals

Versión en castellano

English version 

JT4

Els missatges més destacats de la Jornada Tècnica

   • «Tenim un territori molt bonic, però molt vulnerable als incendis»; Jordi Martín, Cap de la Regió d’Emergències de Girona
   • «L’incendi de Portugal del 2017 va costar 193 milions d’€. Em pregunto: Per què no podríem haver gastat aquests diners en prevenció?; Ferran Dalmau, enginyer forestal de la consultoria Medi XXI
   • «L’abandonament de boscos i el canvi climàtic ens porten cap a incendis que posen en risc les persones»; Anna Sanitjas, Enginyera forestal de la Diputació de Girona
   • «De la mateixa manera que s’asfalten els carrers sense que ningú es plantegi no fer-ho, també s’haurien de preparar les franges de protecció»; Santiago Fernández, Professor de Geografia de la Universitat Carlos III i exregidor de l’Ajuntament de Torrelodones, Madrid
   • «Cal apostar pel manteniment de vinyes i oliveres com a tallafocs»; Representants dels Ajuntaments de Capmany i d’Espolla
   • «Encara que sembli que estem protegits a la nostra casa de maons, s’ha demostrat que també es poden cremar»; Lucian Deaton, director del projecte FIREWISE de la NFPA dels EUA

Girona és una província amb un alt risc d’incendis i, a més a més, compta amb un gran nombre d’urbanitzacions enmig del bosc. Els gironins han viscut una gran quantitat d’incendis complexos en els últims anys, un dels més destacats va ser el que hi va haver el 2012 a La Jonquera.

No obstant això, també és una de les províncies pioneres a plantar-li cara als actuals incendis que estem vivint i, des de fa més de sis anys, treballa per millorar la prevenció d’incendis amb diverses institucions públiques a diferents escales. Girona és conscient de la importància de preparar el municipi davant dels actuals incendis forestals, especialment en les zones rurals.

A organismes com la Diputació, AjuntamentsBombers de la Generalitat i altres departaments de la Generalitat de Catalunya, se’ls uneixen els esforços dels veïns de poblacions rurals afectades, i d’entitats com les Associacions de Defensa Forestal (ADF), la Pau Costa Foundation, entre d’altres.

A la província de Girona s’han realitzat estudis del risc d’incendis, planificació i gestió del combustible en múltiples municipis i shan creat franges d’autoprotecció per a les urbanitzacions. També es dona especial importància a les jornades d’educació i conscienciació amb els veïns. Aquest tipus d’accions de conscienciació es coneixen com a Preparedness Day, un esdeveniment en el que hi participen experts en incendis i parlen personalment amb cadascun dels veïns, tot informant-los tant de la situació de risc en què es troben els seus habitatges com de les mesures de prevenció que haurien de prendre.

D8kBG3HXoAEnLrh
Veïns de Begur a la Jornada del Preparedness Day (juny, 2019)

L’estiu passat es va realitzar la Jornada del Preparedness Day i va ser tot un èxit, tant per la participació dels diferents grups d’experts com també per part dels veïns.

Partint de tota la feina i esforç que s’ha estat dedicant a crear i aplicar les mesures de prevenció, es va convocar aquesta Jornada Tècnica amb la finalitat de posar sobre la taula l’experiència i el coneixament dels gestors, els polítics i els operatius sobre les mesures de prevenció davant dels actuals incendis. L’últim objectiu de la jornada i el més important és el de conscienciar la ciutadania perquè comenci a aplicar aquestes mesures de protecció.

Accions locals per fer front als incendis forestals

Politics de la provincia de Girona van coincidir en que el repte i, al mateix temps, la feina més important que tenen els regidors i tècnics és arribar a la població. En concret, l’enginyera forestal i tècnica de la Diputació de Girona, Maria Pipió, va apuntar que la comunicació del risc d’incendi és clau.

La Jornada va comptar amb el tesimoni de Santiago Fernández, exregidor de l’Ajuntament de Torrelodones i professor de Geografia a la Universitat Carlos III, que durant anys ha estat treballant per oferir als veïns del municipi de Torrelodones les eines necessàries per què es protegeixin davant dels incendis forestals. Eines com ara les franges de protecció perimetrals de l’habitatge, l’espai que envolta l’habitatge, que ha de quedar completament net de combustible i que ha de ser prou ample com per què el foc tingui poques probabilitats d’arribar a la casa.

ELqkb0qXUAUnrUd
Gestors del territori a la Jornada Tècnica celebrada a la Casa de Cultura de Girona

Segons Fernández, la població ha d’equiparar la importància de preparar franges de protecció entorn de l’habitatge amb amb la que es dona a l’hora d’asfaltar els carrers. Ningú es planteja no fer-ho.

Cal destacar que els polítics que van assistir a aquesta Jornada Tècnica tenien molt clar que s’ha d’apostar pel manteniment de vinyes i oliveres com a tallafocs, i animar els veïns a aplicar aquestes mesures de protecció. En particular, els representants dels Ajuntaments de Capmany i d’Espolla han començat a cobrar una taxa als veïns d’aquests dos municipis amb la finalitat de crear les franges de protecció perimetral.

La realitat, com va recordar Anna Sanitjas, enginyera forestal i tècnica de la Diputació de Girona, és que l’abandonament de boscos i el canvi climàtic ens està portant cap a incendis que posen en risc les persones; i va insistir de nou en que l’extinció és la resposta, però no és la solució.

Innovar en preparació per a fer front als incendis

Com ja hem comentat, actualment la província de Girona és un exemple per a altres municipis, ja que està prenent mesures a l’alt risc d’incendis forestals que té. Una d’aquestes accions, que podria ser un model per a altres províncies amb les mateixes condicions de risc, és el Preparedness Day, una activitat que busca interactuar i informar personalment els veïns sobre les mesures de protecció que haurien de prendre pel fet que el seu habitatge es troba situat en una zona amb un alt risc d’incendis forestals.

Durant la Jornada Tècnica es va destacar l’èxit del porta a porta amb els residents durant el Preparedness Day, així com també la bona cooperació i coordinació entre les entitats i organitzacions que van participar en aquesta iniciativa.

JT5

El Preparedness Day és una acció que als EUA es porta realitzant des de fa més de tres dècades a través del programa Firewise de la NFPA (National Fire Protection Association). És per això que es va convidar en Lucian Deaton, director del programa de la NFPA, amb la finalitat de tenir informació de primera mà per a adaptar el seu model al nostre territori.

FireWise és el projecte que la NFPA té per a conscienciar la població i serà aplicat al nostre territori adaptant-se a les condicions i a la pròpia cultura de les comunitats de veïns que habiten sobretot a les zones rurals.

D8jCFN_XkAAzBrM
Veïns de Begur parlant amb Bombers, Protecció Cívil, ADF y Agents Forestals a la Jornada del Preparedness Day (juny, 2018)

Núria Prat, doctora i directora de projectes I+D+i de la Fundació Pau Costa, va defensar que es necessita un model de gestió territorial més eficient per a preparar-se pels incendis que vindran. Així mateix, va subratllar la importància de fer entendre als veïns que ells són part de la solució. Això ho va argumentar tot exposant les conclusions que es van extreure de les accions que es van realitzar durant el Preparedness Day; «amb les accions de la jornada de camp del Preparedness Day vam aconseguir que la gent conegués millor la situació de risc de les seves llars» va explicar Prat als assistents.

Anualment es baten els rècords de l’any anterior

“Per què no haver-nos gastat aquests diners en prevenció?”, Ferran Dalmau, enginyer forestal de la consultoria Medi XXI, va llançar aquesta pregunta a l’audiència en relació amb l’incendi de Portugal, al 2017, en el que es van gastar més 193 milions d’euros en extinció. L’enginyer forestal va indicar que anualment s’estan batent rècords d’hectàrees cremades. Així mateix, va advertir que les urbanitzacions que actualment es troben en un risc moderat passaran a tenir-ne un risc elevat. Va sentenciar la seva intervenció subratllant que “una societat que no està preparada per a fer front als incendis és una societat vulnerable»

Els operatius i els incendis forestals

Jordi Martín, Cap de la Regió d’Emergències de Girona, va posar l’accent en la importància de treballar tots els cossos conjuntament. A més a més, va incidir en evitar que, en cas d’incendi, el front de flames es trobi ple de combustible, ja que es propagaria amb molta més rapidesa cap als habitatges. Martín va recalcar que és molt important que les franges es realitzin completament i que es mantinguin gestionades durant tot l’any.

sergi

D’altra banda, l’Agent Major del Cos d’Agents Rurals, Sergi Fontseca, va explicar que, quan l’incendi arriba a la franja, el foc baixa considerablement la velocitat de propagació i la longitud de la seva flama. Fontseca va poder donar aquestes dades gràcies a l’estudi que l’ADF ha realitzat en relació amb l’eficàcia de les franges.

Aquesta Jornada Tècnica es va organitzar conjuntament per la Diputació de GironaCILMA i la Pau Costa Foundation. Destaquem que la PCF té el compromís de treballar amb els Ajuntaments per a oferir-los les eines necessàries per tal que els veïns dels municipis sàpiguen com protegir-se enfront dels incendis forestals.

Si t’interessa i t’agradaria obtenir més informació, pots escriure’ns a info@paucostafoundation.org

Facebooktwitterlinkedin

Autor: Pau Costa Foundation

La Fundación de Ecología del Fuego y Gestión de Incendios Pau Costa Alcubierre (PCF) tiene la ambición de ser una plataforma de información en gestión de los incendios forestales, a la vez que un instrumento de difusión e investigación en la ecología del fuego.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *