MEFITU Gandesa [CAT]

Facebooktwitterlinkedin

En el marc del programa ‘Gandesa (Tarragona), Ciutat Forestal 2016’, els alumnes de l’escola de primària Puig y Cavaller han treballat, al llarg de l’últim mes del curs escolar, diverses temàtiques relacionades amb els boscos i amb especial atenció al foc forestal i als incendis forestals.

La primera setmana de juny, la Pau Costa Foundation va realitzar la primera activitat del projecte MEFITU que va consistir en l’explicació dels conceptes bàsics relacionats amb el foc forestal i la gestió forestal a tots els professors de l’escola. D’aquesta manera, es van facilitar els recursos necessaris perquè poguessin treballar tots els conceptes amb els alumnes durant el mes de juny.

Seguidament, els passats dies 16 i 17 de juny es van realitzar la segona i tercera activitat del MEFITU, en què van participar els alumnes del cicle superior de l’escola, uns seixanta nens i nenes. Vam començar el matí amb el passi d’un audiovisual per explicar que el foc controlat ha estat i és un element essencial per a l’evolució de l’ésser humà, a diferència del foc descontrolat que s’equipara als incendis forestals. A partir d’aquest concepte es va explicar i treballar la gestió forestal com una de les solucions més eficaces per trencar les continuïtats de càrrega de combustible que actualment caracteritzen els nostres boscos.

IMG_5141

A continuació, es va realitzar el taller de papiroflèxia en el qual cada alumne va elaborar un arbre amb material reciclat.

_MG_5158

Amb els arbres ja acabats es va procedir a la darrera activitat al pati de l’escola: la construcció de dos escenaris que simulen un bosc gestionat i un bosc no gestionat. Els alumnes de cicle superior van explicar a la resta d’alumnes de tota l’escola el que significa un bosc gestionat i no gestionat i quin comportament de foc esperaven que tindrien en cada escenari. Seguidament, es van cremar els dos escenaris; tots els alumnes van poder observar quina és la conseqüència de tenir un bosc no gestionat o gestionat si aquest es veu afectat per un incendi forestal.

IMG_5201

L’endemà, es va realitzar una sortida de camp, a la Serra del Preber, amb la col·laboració de Bombers GRAF de la Generalitat de Catalunya. Els alumnes van caminar des de l’escola fins al punt de trobada, un escenari idoni per dur a terme les diferents activitats amb una visió panoràmica de la serra de Pàndols i la Serra de Cavalls. Es van organitzar tres activitats repartides per la zona:

(1) joc de pistes pel bosc per treballar els beneficis del foc al bosc

IMG_5211

(2) Bombers GRAF van explicar la seva manera de treballar, mostrant eines, i la necessitat de gestionar el bosc per extingir els incendis forestals de manera més segura

IMG_5227

(3) ensenyar als alumnes a llegir el paisatge i explicar i mostrar les diferències de l’estat del bosc després del pas d’un incendi forestal d’alta intensitat i després del pas d’un foc forestal de baixa intensitat

_MG_5236

Al llarg d’aquesta acció, els alumnes han participat en la realització del video ‘Els incendis forestals explicats pels més petits!‘ en el marc del projecte europeu de la DG ECHO eFIREcom.

Dos tècnics del projecte H2020 CUIDAR ‘Cultures of Disaster Resilience among children and young people‘ ens van acompanyar en la realització de l’activitat per conèixer d’aprop el taller i crear sinèrgies entre els dos projectes.

Concurs Flami, patrocinat per Reale Seguros

reale

Amb la col·laboració de Reale Seguros – GandesaCartell bases concurs i la Biblioteca municipal de Gandesa, hem tingut l’oportunitat de posar en marxa un concurs de dibuix titulat «Concurs Flami». Amb aquest concurs, volem animar als més petits a fer dibuixos relacionats amb els incendis. Només per participar, els més petits reben el conte del «El Flami i el Flamota, del foc als incendis forestals. Amb el foc també prevenim els incendis forestals» i entren en el concurs per guanyar una Tablet. Els dibuixos quedaran exposats durant tot l’estiu a la Bilbioteca municipal de Gandesa.

Aquest MEFITU ha estat possible gràcies a membres i fundadors de la Pau Costa Foundation, veïns de Gandesa, l’escola Puig i Cavaller, l’Agència Reale Gandesa i Bombers de vocació que es preocupen i vetllen per l’estat dels nostres boscos amb l’ànim de voler transmetre el coneixement als més petits perquè valorin la riquesa dels boscos.

FOTOGALERIA MEFITU Gandesa >

Facebooktwitterlinkedin

Autor: Pau Costa Foundation

La Fundación de Ecología del Fuego y Gestión de Incendios Pau Costa Alcubierre (PCF) tiene la ambición de ser una plataforma de información en gestión de los incendios forestales, a la vez que un instrumento de difusión e investigación en la ecología del fuego.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *