Tractaments silvícoles en regenerats naturals de pi blanc per a la prevenció d’incendis forestals

Facebooktwitterlinkedin

Enguany les XXXI Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera se celebren del 4 d’abril al 13 de juny de 2014, com des dels seus inicis al 1984, es realitzen per iniciativa del Consorci Forestal de Catalunya (CFC).

El Divendres 11 d’abril és va realitzar la Jornada 2 organitzada en col·laboració amb la Fundació Pau Costa. Els ponents varen ser en Ricard Baques Almirall, Tècnic en Gestió de Recursos Naturals del Consorci de la Serra de Llaberia, la  Míriam Piqué i Nicolau, Dra. Enginyera de Forests, Cap de l’Àrea de Gestió Forestal Sostenible del CTFC, i l’Asier Larrañaga, Enginyer de forests, Sotsinspector del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya; tots tres membres fundadors de la Fundació Pau Costa. I l’Eusebi Casanova Ventura, Enginyer de Forests dels Serveis Territorials de Terres de l’Ebre, de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta segona jornada és va parlar sobre quin pot ser el millor moment i tipus de primera intervenció sobre regenerats naturals de pi blanc (Pinus halepensis), ja que són aspectes fonamentals que determinen el desenvolupament i producció posterior de la massa i la seva estructura en relació amb el foc forestal.

En aquesta jornada varen revisar les opcions de gestió dels regenerats naturals de pi blanc, visitant zones on s’han realitzat tractaments silvícoles en infraestructures incloses dins el PPP de la Serra de Llaberia i les Muntanyes de Tivisa i Vandellós, concretament per part de l’administració, les ADF’s i el Consorci de la Serra de Llaberia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Es va comentar l’estructura forestal a la qual s‘ha portat la massa, i els resultats econòmics d’aquests tractaments entre altres temes de debat.

Posteriorment es visitaren altres zones també amb regenerat de pi blanc amb tractaments silvícoles seguint les Orientacions de Gestió Forestal Sostenible de Catalunya (ORGEST), on es discutí sobre els models de gestió a seguir, és a dir, les opcions de tractaments silvícoles òptims de cara a objectius de prevenció d’incendis, compatibilitzant-los amb la producció de biomassa, sobretot en el cas tallades de millora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La última visita es realitzà a parcel·les de regenerat de pi blanc, on s’han aplicat cremes de gestió per part dels Bombers de la Generalitat. Es varen poder observar els efectes a curt termini d’aquesta gestió sobre el regenerat i les possibles diferències amb els tractaments mecànics.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALes Jornades Tècniques Silvícoles han contribuït de forma decisiva a augmentar els coneixements forestals pràctics de nombrosos silvicultors i professionals. El Centre de la Propietat Forestal, des de la seva creació, ha donat suport a l’organització i difusió de les Jornades. Igualment, altres centres i entitats relacionades amb el sector forestal (CTFC, CREAF, UdL, Col·legis professionals, Escoles de Capacitació Forestal, Associacions…) col·laboren en diferent mesura a la realització d’aquestes Jornades. La consolidació de les jornades com una activitat de formació queda palesa amb la incorporació d’aquestes al Programa Anual de Transferència Tecnològica del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i amb el reconeixement per part de la Universitat de Lleida amb tres crèdits de lliure elecció.

L’objectiu de les jornades és donar una formació pràctica, el més àmplia possible, sobre la gestió dels boscos i la silvicultura de les diferents espècies forestals, i presentar in situ experiències relatives a la planificació de la gestió, tractaments silvícoles, gestió i aprofitaments d’espècies forestals, introducció d’espècies i plantacions, alternatives de gestió, mercats i productes, etc.

Any rere any, a les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera s’aposta per una major especificitat en cada jornada, posant èmfasi en els aspectes tècnics i econòmics de la gestió i la silvicultura de les espècies forestals tractades. Tanmateix, en el marc d’una creixent col·laboració transpirinenca, es fomenta la participació conjunta amb silvicultors i tècnics d’ambdues bandes del massís pirinenc.

GALERIA DE FOTOS DE LA JORNADA

Facebooktwitterlinkedin

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *