Ramats al Bosc: una oportunitat per als boscos i pastors/es

Facebooktwitterlinkedin

Ens han fet arribar el manifest del President (i pastor) del projecte Ramats al bosc: una oportunitat per els boscos i els pastors/es del futur, Edu Balcells Martínez, una iniciativa que cal compartir amb els lectors del blog de la Fundació Pau Costa. Enhorabona!

Ramats al Bosc: una oportunitat per als boscos i pastors/es

És de sentit comú, que una bona gestió del bosc és imprescindible per a  revenir els  incendis forestals. Per a prevenir-los i evitar-los, l’únic remei és la vigilància i actuació  ràpida per una banda (bombers, ADF…), i per altra, els tallafocs o les franges de baixa  combustibilitat allí on convinguin, que fragmentin els continus forestals de manera que un  focus d’incendi no es converteixi en un Gran Incendi Forestal (més de 500 ha.)

Les estratègies que s’estan desenvolupant en gestió per la prevenció d’incendis forestals són quatre. La predominant, que és invertir en hidroavions, helicòpters i camions de bombers per a intentar apagar els focs que es produeixen. Els altres tres mètodes, són els que s’han utilitzat de manera tradicional per a la gestió de la vegetació: la crema controlada, el desbrossament mecànic i el desbrossament amb animals en pasturatge.

ramatsEn relació a altres estratègies no ramaderes (desbrossament mecànic o crema controlada), el silvopastoralisme (pasturatge extensiu del sotabosc) ofereix uns avantatges molt més amplis que el simple estalvi de costos de manteniment d’infraestructures contra incendis (tallafocs i franges). Aquest tipus d’activitat pastoral té un alt valor afegit:
– A nivell social i econòmic: la revaloració del treball dels pastors i pastores, incorporació i fixació de la població al món rural, la posada en valor de productes locals de qualitat, recuperació de camins ramaders, preservació del patrimoni cultural, etc.
– A nivell ambiental: gestió del paisatge, conservació de biodiversitat i hàbitats, disminució de la càrrega de combustible en l’espai forestal i manteniment d’infraestructures contra incendis, la conservació de les races autòctones, el manteniment d’un equilibri de la fauna silvestre, etc.

Els pastors i la ramaderia extensiva són, en l’entorn mediterrani, una necessitat social.

Associació de Pastors/es La Gaiata; lagaiata@gmail.com; www.ramatsalbosc.org

                                           image_pdf_small Ramats al Bosc

Facebooktwitterlinkedin

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *